Naast de bestaande trainingen mantrailing, workshops, groepslessen, seminars en opleiding speurhondengeleiders, biedt ANIMALE en nu IMAS-ANIMALE sinds eind 2015 de opleiding Recreatief Speurhondeninstructeur aan in Nederland, Polen, België en Duitsland. recreatief spwurhondeninstructeur IMAS-ANIMALE

Speuren is erg 'hot' op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en dat vindt IMAS-ANIMALE een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de meest leuke bezigheden om samen met je hond te doen en samen te werken. 
Als je het professioneel aanpakt en er jaren keihard voor werkt, kun je er ook mensenlevens mee redden en dat is nu juist onze drijfveer om te speuren naar mensen. Het is de passie van oprichtster Patricia Spee, al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven. Inmiddels heeft zij samen met haar inzetteam al flink wat ervaring opgedaan met real case vermissingen. 

Maar waar kun je nu als cursist terecht voor een goede recreatieve cursus speuren? Juist daarom is ANIMALE de opleiding tot recreatief speurhonden-instructeur gestart, zodat u als cursist onderscheid kunt maken tussen goed opgeleide en niet opgeleide speurinstructeurs. Desalniettemin kunnen wij als IMAS-ANIMALE nog zo goed ons best doen met het opleiden van instructeurs, het wil niet altijd zeggen dat de individuele persoon zijn geleerde in de praktijk blijft brengen.
Daarom vindt u op deze site niet alleen de aangesloten instructeurs maar ook hun status als instructeur, een 'black and white list'.

Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

Patricia vertelt: "Als onderdeel van mijn gedragspraktijk ANIMALE bood ik in 2009 naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. We gebruikten speuren zelf al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat ik er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met mijn honden, wilde ik dit verder uitbreiden en in een cursus gieten.

Ik vond een groep instructeurs die bereid was deze uitdaging met mij aan te gaan. Ze waren mijn eerste cursisten die leerden speuren naar mensen. Het mooie is dat drie van hen nu nog steeds samen met mij deel uitmaken van het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue.
Later, begin 2010, zijn wij ook een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Als ik terug kijk naar enkele jaren geleden dan is er op speurgebied heel veel veranderd, maar aan de andere kant ook weer niet. Zoals in elke sport, op het moment dat iets populair wordt denkt men vaak het wiel opnieuw uitgevonden te hebben of te moeten uitvinden. Speuren naar mensen is al eeuwenoud en voor de hond is er eigenlijk maar één grote verandering en dat is speuren naar mensen met meer afleiding en contaminatie.
Wij hebben hierin zo onze eigen visie hoe teams het beste begeleid kunnen worden en dat is door juist geen methodes na te streven. Bij IMAS-ANIMALE beschouwen we ieder speurteam als individueel team. We vinden het leveren van maatwerk erg belangrijk zowel op speurgebied als op gedragbegeleiding, onze hondenschool en alle andere diensten die wij bieden.

Inmiddels is IMAS-ANIMALE uitgegroeid tot één van de grootste kennis- en opleidingingsinstituten in Nederland op het gebied van speuren. We ontwikkelden van 'fun' speuren naar het echte inzetwerk. Het recreatieve speuren blijven wij echter een warm hart toedragen en we hebben daarom in 2015 de opleiding recreatief speurhondeninstructeur opgezet, zodat nog meer hondenscholen speuren op de menukaart kunnen zetten en dan wel op juiste wijze met verstand van zaken".

Naast recreatief speuren bieden ANIMALE en IMAS-ANIMALE ook gespecialiseerde speurhondengeleider opleidingen, mantrailing workshops en uitgebreide seminars in binnen- en buitenland aan. Voor elke gepassioneerde speurder hebben we dus een plekje en een mogelijkheid om onder onze begeleiding zijn of haar passie uit te voeren. Kijk gerust rond op de website en vraag ons naar mogelijkheden die u niet direct kunt vinden. Maatwerk is onze specialiteit!

Kwaliteit

Omdat wij kennisoverdracht en kwalitatieve opleidingen erg belangrijk vinden, blijven wij ons verdiepen in de materie waarvan wij denken dat enkel nog maar het topje van de ijsberg bekend en onderzocht is. In onze visie gaat het er dan ook niet om een product te verkopen, maar kennis en ervaring over te dragen. Zowel recreatieve als professionele mantrailers kunnen bij ons terecht voor hun training.
Onze instructeurs binnen IMAS-ANIMALE zijn breed opgeleid en hebben zeer verschillende internationale seminars op het gebied van mantrailing gevolgd om alle methodes en werkwijzen die er zijn aan den lijve te ondervinden. Onze kracht zit in het bundelen van wetenschap, opleiding en eigen ervaringen die zijn opgedaan door het veelvuldig werken met alle typen honden en real case vermissingen. Bij ons mogen instructeurs zich dan ook dan pas instructeur noemen na het behalen van hun praktijk en theorie examens en in het geval van de professionele instructeurs USAR en SAR pas na enkele jaren praktische ervaring, real case ervaring en behaalde eigen diploma's en/of levels certificeringen. Tot die tijd worden ze voorgesteld als aspirant instructeur.

 

PE punten toekenningen

Opleidingen en cursussen bij IMAS-ANIMALE zijn gewaardeerd met punten van o.a. CKI Raad van beheer, APBCT, SPPD, NVGH, APDT! vraag ons naar de individuele PE toekenningen per opleiding. 

Voor deze SPI opleiding gelden de volgende punten toekenningen CKI 30 punten, APDT 60 punten, NVGH 5 punten, SPPD 10 punten, APBCT...

Vermissing? Spoed!

spoedMet spoed een professioneel mantrailteam nodig? Bel z.s.m. de inzetcoördinator van Stichting Mantrailing Limburg of kijk op http://mantrailing-limburg.nl 

spoednummer vermiste personen