Wat is een Recreatief Speurhonden Instructeur

Naast de bestaande trainingen mantrailing / area search / detectie, workshops, groepslessen, seminars en opleiding speurhondengeleiders, biedt ANIMALE en nu IMAS-ANIMALE sinds eind 2015 de opleiding Recreatief Speurhondeninstructeur aan in Nederland, Polen, België en Duitsland. recreatief spwurhondeninstructeur IMAS-ANIMALE

Speuren is erg 'hot' op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en dat vindt IMAS-ANIMALE een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de leukste bezigheden om samen met je hond te doen en samen te werken. 
Als je het professioneel aanpakt en er jaren keihard voor werkt, kun je er ook mensenlevens mee redden. Dat is nu juist onze drijfveer om te speuren naar mensen. Het is de passie van oprichtster Patricia Spee, al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven. Inmiddels heeft zij samen met haar inzetteam al flink wat ervaring opgedaan met real case vermissingen. 

Maar waar kun je nu als cursist terecht voor een goede recreatieve cursus speuren? Juist daarom zijn wij de opleiding tot recreatief speurhonden-instructeur gestart. Zo kunt u als cursist onderscheid maken tussen goed opgeleide en niet opgeleide speurinstructeurs. Desalniettemin kunnen wij als IMAS-ANIMALE nog zo goed ons best doen met het opleiden van instructeurs, het wil niet altijd zeggen dat de individuele persoon het geleerde in de praktijk blijft brengen. Daarom vindt u op deze site niet alleen de aangesloten instructeurs, maar ook hun status als instructeur: een 'black and white list'.

Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

Patricia vertelt: "Als onderdeel van mijn gedragspraktijk bood ik in 2009 naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. We gebruikten speuren zelf al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat ik er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met mijn honden, wilde ik dit verder uitbreiden en in een cursus gieten.

Ik vond een groep instructeurs die bereid was deze uitdaging met mij aan te gaan. Ze waren mijn eerste cursisten die leerden speuren naar mensen. Het mooie is dat drie van hen nu nog steeds samen met mij deel uitmaken van het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue.

Later, begin 2010, zijn wij ook een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Als ik terug kijk naar enkele jaren geleden dan is er op speurgebied heel veel veranderd, maar aan de andere kant ook weer niet. Zoals in elke sport, op het moment dat iets populair wordt denkt men vaak het wiel opnieuw uitgevonden te hebben of te moeten uitvinden. Speuren naar mensen is al eeuwenoud en voor de hond is er eigenlijk maar één grote verandering en dat is speuren naar mensen met meer afleiding en contaminatie. Wij hebben hierin zo onze eigen visie hoe teams het beste begeleid kunnen worden en dat is door juist geen methodes na te streven. Bij IMAS-ANIMALE beschouwen we ieder speurteam als individueel team. We vinden het leveren van maatwerk erg belangrijk zowel op speurgebied als op gedragbegeleiding, onze hondenschool en alle andere diensten die wij bieden.

Inmiddels is IMAS-ANIMALE uitgegroeid tot één van de grootste kennis- en opleidingingsinstituten in Nederland op het gebied van speuren. We ontwikkelden van 'fun' speuren naar het echte inzetwerk. Het recreatieve speuren blijven wij echter een warm hart toedragen en we hebben daarom in 2015 de opleiding recreatief speurhondeninstructeur opgezet, zodat nog meer hondenscholen speuren op de menukaart kunnen zetten en dan op de juiste manier en met verstand van zaken".

Naast recreatief speuren biedt IMAS-ANIMALE ook gespecialiseerde speurhondengeleider opleidingen, mantrailing workshops en uitgebreide seminars in binnen- en buitenland aan. Voor elke gepassioneerde speurder hebben we dus een plekje en een mogelijkheid om onder onze begeleiding zijn of haar passie uit te voeren. Kijk gerust rond op de website en vraag ons naar mogelijkheden die u niet direct kunt vinden. Maatwerk is onze specialiteit!

Kwaliteit

Omdat wij kennisoverdracht en kwalitatieve opleidingen erg belangrijk vinden, blijven wij ons verdiepen in de materie waarvan wij denken dat enkel nog maar het topje van de ijsberg bekend en onderzocht is. In onze visie gaat het er dan ook niet om een product te verkopen, maar kennis en ervaring over te dragen. Zowel recreatieve als professionele mantrailers kunnen bij ons terecht voor hun training.
Onze instructeurs binnen IMAS-ANIMALE zijn breed opgeleid en hebben zeer verschillende internationale seminars op het gebied van mantrailing, area search en / of detectie gevolgd om alle methodes en werkwijzen die er zijn persoonlijk te ondervinden. Onze kracht zit in het bundelen van wetenschap, opleiding en eigen ervaringen die zijn opgedaan door het veelvuldig werken met alle typen honden en real case vermissingen. Bij ons mogen instructeurs zich dan ook dan pas instructeur noemen na het behalen van hun praktijk en theorie-examens en in het geval van de professionele instructeurs USAR en SAR pas na enkele jaren praktische ervaring, real case ervaring en behaalde eigen diploma's en/of level certificeringen. Tot die tijd worden ze voorgesteld als aspirant-instructeur.

PE punten toekenningen

Opleidingen en cursussen bij IMAS-ANIMALE zijn gewaardeerd met punten van o.a. CKI Raad van beheer, APBCT, SPPD, NVGH, APDT! vraag ons naar de individuele PE toekenningen per opleiding. 

Voor deze SPI opleiding gelden de volgende punten toekenningen:

 • CKI 30 punten
 • APDT 60 punten
 • NVGH 5 punten
 • SPPD 10 punten
 • APBCT...

De opleiding tot Recreatief Speurhonden Instructeur van IMAS-ANIMALE

InhoudMantrailing 102

De opleiding tot recreatief speurhonden instructeur' wordt door IMAS-ANIMALE zowel in Nederland als in het buitenland aangeboden én in twee talen. De opleiding bestaat uit praktische en theoretische lessen die elkaar afwisselen in drie delen van de opleiding. U start met de Speurhondengeleider I opleiding waarbij u level 1 in mantrailing gaat behalen. Na het behalen van het diploma geleiders I (module A en theoretische module D) kunt u doorstromen naar Instructeurs opleiding deel I, mits u al in bezit was van een diploma kynologisch instructeur. Dit is een verplichte vooropleiding. Na behalen van deel 1 instructeursopleiding kunt u doorstromen naar deel II. Dat is de opleiding die vooral uit praktijk bestaat, met laatste examens in zowel praktijk als theorie en een stageperiode. In de praktijklessen van de opleiding werkt u met uw eigen hond ofwel een hond die u voor de opleiding ter beschikking heeft. In een later stadium begeleidt u andere speurhondengeleiders op het spoor.

In de theorielessen komt niet alleen theoretische vakkennis aan bod, maar is er ook ruim tijd ingepland voor het bekijken en beoordelen van videomateriaal van de andere studenten en uzelf. Daarnaast bent u bekend met wetenschappelijke inzichten en de didactiek met betrekking tot het speuren.

Binnen de opleiding tot speurhondeninstructeur leert u in praktische lessen eerst de basis en opbouw bij het speuren met uw eigen hond. Vervolgens wordt een vertaalslag gemaakt naar het geven van instructie aan cursisten en het herkennen en oplossen van problemen. Naast deze opleiding kunt u separaat de opleiding Speurhondengeleider I, II en III volgen. 

Na het afronden van de gehele opleiding:

 • Bezit u geleiders I diploma inclusief mantrailing level 1.
 • Weet u hoe u met een jonge hond of een volwassen hond het speuren kunt starten.
 • Heeft u tools om trainingen op te bouwen en uitdagingen te bieden voor uw speurcursisten.
 • Herkent u de moeilijkheden bij het uitwerken van een spoor met afleidingen en heeft u handvatten om die moeilijkheden aan te pakken.
 • Weet u hoe u uw cursist hierbij kunt begeleiden en een team naar een hoger plan kunt trekken.
 • Beschikt u over een hoge dosis theoretische kennis.

Naast het praktische deel bestaat een deel van de opleiding uit theoretische lessen waarbij inzicht gegeven wordt over de werking van de hondenneus, de verhouding van menselijke geur op het spoor, de invloed van het weer, contaminaties, speurcondities en diverse andere thema's.

De opleiding bestaat dan ook uit zowel instructie- en zelfstudiedagen.
Met deze lessen kunt u verzekerd zijn dat u meer over de speurtheorie weet dan menig professioneel praktijktrainer. 

Locatie

De instructielessen van IMAS-ANIMALE vinden plaats op verschillende locaties in de de omgeving van Zuid-Limburg (Klimmen, Nuth, Heerlen, Voerendaal, Brunssum en omstreken), maar ook over de landsgrenzen. De locatie wordt per dag vooraf bekend gemaakt. De theoriedagen vinden plaats op een vaste locatie in Nuth of Klimmen. Op aanvraag kunnen onze opleidingen ook buiten Limburg of in het buitenland gegeven worden.

Vooropleidingmantrailing IMAS 4

Om aan de opleiding te kunnen starten, is kynologische voorkennis noodzakelijk. Wij verwachten van deelnemers dat ze ervaring hebben in het geven van bijvoorbeeld gehoorzaamheidslessen en/of een ander soort training op kynologisch gebied. Verder verwachten wij dat men in het bezit is van een diploma kynologisch instructeur dan wel ervaring kan overleggen. Neem contact met ons op als u twijfelt of u aan de voorwaarden van vooropleiding voldoet.

PE punten toekenningen

Opleidingen en cursussen bij IMAS-ANIMALE zijn gewaardeerd met punten van onder meer:

 • CKI Raad van beheer
 • APBCT
 • SPPD
 • NVGH
 • APDT

Vraag ons naar de individuele PE-toekenningen per opleiding. 

Voor deze opleiding tot recreatief speurhondeninstructeur gelden de volgende punten toekenningen:

 • CKI 30 punten
 • APDT 60 punten
 • NVGH 5 punten
 • SPPD 10 punten

Startdata

Meer informatie over alle lesdata en kosten kunt u opvragen via info@imas-animale.com.
Woont u in het buitenland, heeft u interesse in onze opleiding en is Nederland te ver reizen voor u? Neem dan contact met ons op voor de startdata in andere Europese landen.

Aanmelden

aanmeldenWilt u zich aanmelden voor een opleiding, een gedeelte van een opleiding of wilt u eerst meer informatie, stuur dan een bericht naar info@imas-animale.com of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Vermissing? Spoed!

spoedMet spoed een professioneel mantrailteam nodig? Bel z.s.m. de inzetcoördinator van Stichting Mantrailing Limburg of kijk op http://mantrailing-limburg.nl 

spoednummer vermiste personen