Mantrailing interventie specialist en hoofdocent IMAS-ANIMALE : Patricia Spee

Patricia Spee is een allround specialist op gebied van mantrailing , Are search en detectie met zeer veel ervaring met real-case vermissingen . Naast mantrailing expert is zij tevens al jaren op professioneel gebied werkzaam en een bekend gezicht binnen de kynologischepatricia spee aslan wereld. Zij is o.a. Kynologisch Gedragstherapeut (2004), Gedragstester o.a. van hoogrisico honden (2007), Instructeur (2004) , K9 Trainer (2007) , Praktijk Coach (2004), Mantrailing interventie specialist (2013), Auteur (2009) HRD K9 geleider en trainer, particulier rechercheur. 

Patricia is oprichter, drijvende kracht en de hoofdverantwoordelijke bij IMAS-ANIMALE en Stichting MANTRAILING LIMBURG, Zij is ook oprichter en voormalig eigenaar van ANIMALE Hondenschool en gedragspraktijk die ze na 20 jaar overgedragen heeft aan haar toenmalige hoofdtrainster.
Zij heeft het bedrijf ANIMALE vanaf medio 2004 "from scratch" opgebouwd tot een van de grootste en gespecialiseerde bedrijven op gebied van gedragstherapie, opvoeding en opleiding voor honden in de regio en er ver buiten. Patricia Spee is beroepsmatig speurhondengeleider en een zeer ervaren diergedragstherapeut, trainer, mantrailinstructeur, opleider en spreker op seminars in binnen- en buitenland in het vakgebied.

Naast haar eigen bedrijf IMAS-ANIMALE is zij hoofdcoördinator en trainer bij een USAR team Nederland. Patricia geeft daarnaast les aan tal van SAR en USAR teams in binnen- en buitenland bij zowel verenigingen, stichtingen als overheden zoals brandweer en politie. Patricia werkt met haar team in Nederland alleen al aan gemiddeld een 15-tal inzetten per jaar met groot succes. Haar drijfveer om dit niet altijd makkelijke werk voort te zetten is de dankbare reactie van familie en soms de reactie van de vermiste persoon zelf. Juist deze dankbaarheid en de kwetsbare positie waarin familie en de vermisten in vermissingszaken verkeren hebben geleid tot het opzetten van een professionele opleiding tot speurhondengeleider vermissingen.Tegenwoordig wordt zij veelvuldig ter assistentie gevraagd bij vermissingszaken in zowel binnen- als buitenland. Met het werk in realcases doet Patricia enorm veel ervaring op, ervaring die in standaard trainingen niet aan de orde komen. Hierdoor kan zij problemen snel waarnemen, handreiking bieden om die problemen op te lossen en heeft ze geleerd te speuren in de meest moeilijke situaties.

Patricia heeft de erkende opleiding tot gedragstherapeut voor honden met goed resultaat gevolgd en diploma behaald aan het Van Hall Instituut, de Hogeschool voor voeding, milieu en landbouw te Leeuwarden in 2003. In haar eigen praktijk heeft zij bijna 20 jaar lang veel verschillende honden en hun eigenaars kunnen helpen met goede resultaten, de teller staat ruim boven de 2000 honden die de praktijkdeuren binnengelopen zijn. Binnen de vakvereniging NVGH in Nederland heeft Patricia ruim 7 jaar een bestuursfunctie bekleed als secretaris. Zij is ook lid van het APBCT Association for Pet Behaviour, Coaching and Training en de Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie , en de KaHot te belgië

Patricia Spee is dan ook een multi-gecertificeerd hondentrainer, gedragstherapeut en gedragstester met tenminste 20 jaar praktijkervaring. Naast gedragsconsulten en het geven van trainingen geeft zij door het hele land en ook door Europa, diverse lezingen, presentaties en opleidingen. Deze gaan met name over hondengedrag en -training met als grootste specialisme het trainen van speurhonden. Daarnaast is zij auteur van een aantal boeken en diverse artikelen en studies over hondengedrag en training.Haar eerste boek is in oktober 2010 na een reeks korte artikelen gepubliceerd: "Vrienden, onze hond een kindervriend". Het boek is verkrijgbaar bij alle reguliere boekhandels en Cainetjes Snackhop en honden benodigheden gelegen in het bedrijfspand van IMAS ANIMALE. Bij dit boek is het niet gebleven; later zijn nog twee boeken, talrijke artikelen, uitgebreide handouts en korte stukken van haar hand verschenen en die verschijnen nog steeds. Haar vierde boek is dus in aantocht.

Onlangs is Patricia haar werkzaamheden gaan uitbreiden en heeft haar oude werk als profiler, specialisatie lichaamstaal, gecombineerd met haar ervaringen als Speurhondengeleider en coördinator van het inzet team gebundeld. Met deze ervaringen en de motivatie om nog meer te kunnen doen voor de vermisten is Patricia in 2019 begonnen aan de opleiding Particulier rechercheur, met de overheidslicentie tot rechercheren kan Patricia doorgaan waar ze eerder haar werk moest staken bij open einden. Daarnaast is zij in 2020 in de USA gestart met certificering als HRD Specialist en volgt hier nog opleidingen in.

Patricia traint honden op basis van wetenschap en wederzijds respect. Naast Mantrailhonden heeft Patricia ook detectiehonden, hulphonden en servicehonden opgeleid. Patricia leidt zelf Mantrailgroepen in Nederland en is als instructeur voor diverse SAR en Politie Mantrailing teams in training in het buitenland betrokken (geweest). Naast dit alles is zij voor een buitenlandse reddingshondengroep de vraagbaak voor problemen bij de training van de mantrailing teams. De methoden die Patricia prefereert in Trailing zijn gebaseerd op het natuurlijke gedrag van de hond, technisch inzicht en het kunnen lezen van lichaamstaal. “Mantrailing is working together as a team, knowing and reading your dog and it knows and definitely reads you better than anyone!”. In Patricia’s werkervaring is niets zwart of wit, aanpassingen in training en oefening zijn altijd noodzakelijk. “You don’t want a dog that runs around like a blind squirrell and happen to find the nut” In mantrailing heeft ze ervaring met uiteenlopende rassen en heeft ze de capaciteit voor iedere hond een training op maat te bieden. Ze deelt graag haar kennis, zodat deze weer doorgegeven kan worden. Mantrailing is al jaren haar passie en als ze daarmee levens kan redden, is het nog waardevol ook.


Voorheen heeft Patricia meerdere jaren in diverse dierenartspraktijken en klinieken ervaring opgedaan in de diergezondheidszorg en geruime tijd gewerkt binnen het bedrijfsleven. Gedurende de afgelopen zeer ervaringsvolle jaren is Patricia zich steeds meer gaan verdiepen in de mensen die problemen met hun dier ervaarden. Zij heeft dan ook de nodige bijscholingen en cursussen gevolgd, niet alleen op het gebied van dierengedrag, maar ook op het gedrag van kinderen en volwassenen

Naast haar uitgebreide functie binnen voorheen ANIMALE  en nu bij IMAS ANIMALE bekleede Patricia een adviseursrol bij Stg. Mantrailing Limburg, een inzet team voor vermissingen waar zij sinds 2013 hoofdtrainer , inzetcoördinator en voorzitter is. Tegenwoordig is Patricia als seniorvrijwilliger voor deze stichting vooral inzetcoördinator en begeleidt de teams in de training. Samen met Fleur Willems heeft Patricia in 2021 de stichting overgenomen en dragen zij beiden de verantwoordelijkheid over het inzetteam en de samenwerking met de overheid inzake vermissingen.

Graag verwijzen wij voor meer info naar:

 Verkort CV:Patricia met Nala

 • Hippische sport (van 1982 – 1993)
 • Erkenning Paraveterinair (vanaf 1993)
 • Assistent Chirurgie en Orthopedie (1994 - 1998)
 • Diploma Bedrijfsmanagement midden-kleinbedrijf (1993)
 • Bedrijfsleven (1997 -2009)
 • Gediplomeerd Kynologisch Instructeur & Trainer (vanaf 2000)
 • Start K9 training MHSV-ANIMALE-DB (van 2000-2004)
 • Gediplomeerd KGT (gedragstherapeut) ( vanaf 2003)
 • Gediplomeerd Kynologisch Gedragstester (vanaf 2004)
 • Start Gedragspraktijk ANIMALE (vanaf 2004) 
 • Kynologisch Gedragsadviseur - risico assesments - risico honden (vanaf 2005)
 • Psyche mens en kindgedrag, gedragsstoornissen en traumaverwerking (vanaf 2006)
 • Gedragsbiologie (2006)
 • SAR training - aspirant instructeur (vanaf 2007 )
 • Bestuurslid en later secretaris ALPHA (van 2007 -2014)
 • Mantrail Instructeur k9 teams ANIMALE (vanaf 2009)
 • Start Hondenschool ANIMALE (vanaf januari 2010)
 • Mantrail Instructeur SAR teams & Seminars (vanaf 2013)
 • Inzet Coördinator , Voorzitter , hoofdtrainer SAR Mantrailing Team (vanaf 2013)
 • Mantrailing en USAR instructeur overheden (vanaf 2016)
 • Docent opleiding speurhondengeleider (vanaf 2015)
 • Docent opleiding Speurhonden- en Mantrailinstructeur (vanaf 2015)
 • Particulier Rechercheur
 • Specialist k9HRD training
 • + Jaarlijkse bij- en nascholingen op gebieden van Kynologie, K9 Gedrag - Speuren - Mantrailing - Neuroscience - Veterinair enz. middels korte cursussen, seminars, congressen en webinars. 

Vermissing? Spoed!

spoedMet spoed een professioneel mantrailteam nodig? Bel z.s.m. de inzetcoördinator van Stichting Mantrailing Limburg of kijk op http://mantrailing-limburg.nl 

spoednummer vermiste personen